FAQ/Veelgestelde vragen

Griep wordt veroorzaakt door een influenzavirus. Verkoudheid door andere virussen. Bij griep is het slijmvlies in je luchtwegen ontstoken, vaak ook de lagere luchtwegen. Bij verkoudheid zijn meestal alleen je bovenste luchtwegen (slijmvlies in je neus- en keelholte en/of bijholten) ontstoken. Griep begint vaak plotseling met koude rillingen, koorts, hoofdpijn en heftige spierpijn. De koorts kan binnen 12 uur oplopen tot 39 °C of hoger en duurt meestal 3 tot 5 dagen. Als je griep hebt, heb je last van je hele lichaam. Verkoudheid begint vaak geleidelijk met keelpijn. Na 1 of 2 dagen komt hier een verstopte neus en hoesten bij. Bij verkoudheid krijgen volwassenen bijna nooit koorts (kinderen soms wel).

Zowel bij griep als verkoudheid duurt volledig herstel 1 tot 3 weken. Griep gaat meestal zonder problemen vanzelf over. Het kán ernstig verlopen, vooral als mensen andere ziekten hebben (risicogroepen). Bij gezonde mensen verloopt griep en verkoudheid bijna nooit ernstig. Bij verkoudheid door sommige virussen kan ziekenhuisopname bij zeer jonge kinderen nodig zijn (bron: RIVM). Otrivin is niet geïndiceerd bij griep.

Meestal wordt je 2 tot 4 maal per jaar verkouden. Kinderen vaker, maar naarmate ze ouder worden neemt de frequentie af. Er wordt dan meer weerstand opgebouwd tegen de virussen die verkoudheid veroorzaken.

Kinderen worden vaker verkouden omdat hun immuunsysteem zwakker is dan bij volwassenen. Zij worden minder vaak verkouden naarmate ze ouder worden. Ze bouwen dan een betere weerstand op en hun immuunsysteem wordt sterker. Een verkoudheid komt vaker voor in de koude wintermaanden, omdat kinderen dan veel binnen spelen met andere kinderen. Ook kinderen die veel naar het kinderdagverblijf gaan of oudere broers en zussen hebben, worden sneller verkouden.

Er is niet echt een middel tegen een verkoudheid. Het enige dat je kunt doen is de symptomen zo goed mogelijk behandelen en verlichten, zodat je kind snel weer de oude is. Meestal is de verkoudheid de eerste 2 tot 3 dagen het ergste, daarna nemen de klachten langzaam af.

Ongemak en pijn die ontstaan door verkoudheid, zoals hoofdpijn en koorts, kunnen verlicht worden met paracetamol of ibuprofen. Lees wel altijd eerst de bijsluiter.

Otrivin heeft een reeks producten die speciaal ontwikkeld zijn voor baby’s en kinderen. Deze bieden verlichting bij een verstopte neus als gevolg van een verkoudheid.

Er is nog geen vaccin tegen een gewone verkoudheid. Er is wel een griepvaccin, maar dat heeft geen invloed op je verkoudheid.

Er is geen remedie tegen verkoudheid, maar je kunt wel de klachten zo goed mogelijk behandelen:

  • Drink veel water, kruidenthee, fruitsap en heldere bouillon (vermijd cafeïne zoals koffie en cola) om opgehoopt slijm weer los te maken
  • Gorgel met zout water ter verlichting van een pijnlijke keel
  • Neussprays kunnen helpen om je verstopte neus (en soms ook loopneus) te verlichten
  • Gebruik paracetamol en ibuprofen tegen eventuele pijn en koorts bij griep en verkoudheid. Lees wel altijd eerst de bijsluiter.
  • Bij hoesten helpen hoestdranken of het drinken van water of fruitsappen
  • Vermijd rokerige ruimtes

Dat is aan jou! Onthoud wel dat het lastig is om normaal te functioneren als je je niet lekker voelt. Verder kun je de mensen om je heen ook aansteken, zeker de eerste 2 dagen van je verkoudheid. Als je thuisblijft kun je geen ziektekiemen en bacillen verspreiden.
En er is nog iets anders waar je rekening mee moet houden. Wanneer je je inspant, in plaats van te rusten, kan je verkoudheid verergeren. Hierdoor duurt het nog langer voordat je weer herstelt bent.

Kort door de bocht, nee. Je kunt alleen een verkoudheid oplopen door een virus. Waarom zijn mensen dan vaker ziek in de winter? Daar is nog steeds geen eenduidig antwoord op. Maar wanneer het buiten koud is, gaan we meer tijd binnen met elkaar doorbrengen en worden virussen makkelijker doorgegeven. Dat zou een verklaring kunnen zijn. Er is ook bewijs dat virussen zich makkelijker verspreiden via droge lucht. Droge lucht ontstaat wanneer de verwarming aan staat. Kortom, wat de temperatuur binnen of buiten ook is: het is een virus dat een verkoudheid veroorzaakt en niet de temperatuur.

Het hangt van het product af of Otrivin tijdens je zwangerschap en/of de borstvoedingsperiode mag worden gebruikt. Verschillende Otrivin neussprays kunnen met een gerust gevoel worden gebruikt.

Raadpleeg het hoofdstuk Producten op deze website voor meer informatie en lees voor gebruik ook altijd de bijsluiter of gebruiksaanwijzing.

Bij gebruik volgens de bijsluitern/gebruiksaanwijzing is het onwaarschijnlijk dat Otrivin gewenning geeft. Met de zoutoplossing van Otrivin kan ieder moment gestopt worden.

Ja, Otrivin heeft geen invloed op de werking van antihistamine/anti-allergie pillen en kan dus met een gerust gevoel in combinatie gebruikt worden.

Otrivin Zoutoplossingen mogen door kinderen gebruikt worden. Let op, Otrivin Zoutoplossing Eucalyptus is vanaf 6 jaar te gebruiken. Verder bevat het Otrivin assortiment Neusspray voor Kinderen (vanaf 2 - 12 jaar), die ze onder toezicht van hun ouders mogen gebruiken.

Baby’s ademen tot ze ongeveer 6 maanden oud zijn voornamelijk door hun kleine en tere neusje. Een verstopt neusje maakt het ademhalen, eten en slapen voor een kindje daarom soms moeilijk. Aangezien het nog niet zelf kan snuiten, is het belangrijk dat het kindje geholpen wordt. Speciaal hiervoor is de 2-staps Otrivin Baby methode ontwikkeld.

  • Stap 1) Slijm en korstjes verzachten en verdunnen om ze makkelijker uit het neusje te halen. Gebruik hiervoor Otrivin Baby Zoutoplossing Neusspray of Otrivin Baby Zoutoplossing Monodose (kleine flesjes zoutoplossing)
  • Stap 2) Het neusje zachtjes schoonmaken met Otrivin Baby Aspirator Neusjesreiniger, waardoor je kindje weer vrij kan ademen

Otrivin is te koop bij de drogist, apotheek en supermarkt (beperkt assortiment in sommige supermarkten). Bekijk de Waar te koop sectie op deze website voor meer informatie.