Alles over een BIJHOLTEONTSTEKING

Je hebt acht bijholten in je schedel die bekleed zijn met slijmvliezen. Ze verwarmen en filteren de door je neus ingeademde lucht en beschermen je neus tegen uitdroging. Maar dat kunnen de slijmvliezen alleen doen als er niets in de weg zit. Helaas zwellen bij een verkoudheid de slijmvliezen vaak op, waardoor de verbinding tussen de neusholte en de bijholten versperd kan raken. Slijm, stof en bacteriën hopen zich op, wat kan leiden tot een bijholteontsteking (andere benamingen: sinusitis of rhinosinusitis).

Symptomen van een bijholteontsteking

  • Drukkende pijn en gevoeligheid bij de holten (vooral bij het bukken)
  • Hoofdpijn
  • Loopneus
  • Verstopte neus
  • Koorts
  • Slechte adem
  • Dik slijm uit de neus
  • Hoesten

Hoe te behandelen

De pijn ontstaat door een obstructie van de openingen tussen neus- en bijholten. Het geneest meestal spontaan. Doel van de behandeling van bijholteontsteking is symptoomverlichting. Neussprays kunnen verlichting bieden bij bijholteontsteking.

Er zijn ook alternatieven die je eenvoudig thuis kunt proberen. Leg bijvoorbeeld meerdere malen per dag een warme en vochtige doek op de pijnlijke plekken, drink voldoende water om het slijm goed los te maken of neem een stoombadje.

Hoe te voorkomen

Een bijholteontsteking is meestal het gevolg van een verwaarloosde verkoudheid. Om een bijholteontsteking te voorkomen, kun je er dus het beste voor zorgen dat je niet verkouden wordt. Was bijvoorbeeld geregeld je handen, om de verspreiding van bacillen en ziektekiemen tegen te gaan. Probeer ook je neus schoon en vochtig te houden, dat verkleint de kans op een virus dat kan leiden tot een bijholteontsteking.

Meer informatie over een bijholteonsteking vind je onder de FAQ.


Wat is een bijholteontsteking?
Wat zijn de symptomen van een bijholteontsteking?
Wat veroorzaakt een bijholteontsteking?
Hoe voorkom ik een bijholteontsteking?
Hoe lang kan een bijholteontsteking duren?
Wanneer moet ik naar een huisarts met een bijholteontsteking?
Hoe wordt een bijholteontsteking behandeld?
Is een bijholteontsteking besmettelijk?