Alles over VERKOUDHEID

De meeste volwassenen zijn 2 tot 4 keer per jaar verkouden. Maar heb jij je weleens afgevraagd wat een verkoudheid eigenlijk is?

Een verkoudheid is een besmettelijke virusinfectie. Er zijn maar liefst 200 virussen die verkoudheid kunnen veroorzaken. De infectie wordt door de lucht verspreid (via minieme druppeltjes) als je niest of hoest. Iemand is besmettelijk vanaf de dag van ziek worden tot wel 3 dagen nadat de verkoudheid over is. De symptomen van een verkoudheid treden meestal 2 tot 3 dagen na een besmetting op.

Symptomen van een verkoudheid

  • Verstopte neus
  • Loopneus
  • Keelpijn
  • Niezen
  • Hoesten
  • Vermoeidheid
  • Soms ook grieperig

Behandeling bij een verstopte neus

Wanneer je verkouden bent, doe je natuurlijk alles om er snel vanaf te komen. Gelukkig helpen de producten van Otrivin om je verstopte neus te openen, zodat je snel weer vrij kunt ademen. Vergeet vooral ook niet om veel te drinken, want dat voorkomt uitdroging en spoelt het virus weg.

Wat wij aanraden

Verkoudheid voorkomen

Een verkoudheid loop je op door het virus in te ademen of doordat je contact hebt met besmette dingen (zoals pennen, toetsenborden of telefoons) en vervolgens je mond of neus aanraakt. Voorkomen begint daarom bij het regelmatig wassen van je handen. Dat is sowieso een goede gewoonte. Het vermijden van drukke plekken waar veel bacillen zijn, is ook erg zinvol.

Meer informatie over een verkoudheid vind je onder de FAQ.


Wat is het verschil tussen verkoudheid en griep?
Hoe vaak per jaar kan ik verkouden worden?
Waarom wordt mijn kind zo vaak verkouden?
Mijn kind is verkouden, wat werkt het beste?
Is er een vaccin tegen verkoudheid?
Wat kan ik doen tegen verkoudheid?
Moet ik thuisblijven als ik verkouden ben?
Kan ik verkouden worden van koud of slecht weer?